18.9.12

Ostriche limone e champagne / Stridii cu lamaie si champagne

Ro

Stridia apartine familiei Ostreidae; este o molusca cunoscuta ca fiind scumpa si rafinata, foarte nutritiva,plina de carne bogata in proteine,carbohidrati si vitamine(A,B,B2,C,D),foarte apreciata ca si delicatesà.Se digera foarte usor.
Ai nevoie de :
- 6 stridii/persoana
- lamaie
- piper
- champagne
Italiano
Appartiene alla famiglia delle Ostreidae. L'ostrica è un mollusco noto come piatto costoso e raffinato.È commestibile e molto nutriente, abbonda di carne ed è apprezzata come prelibatezza.L'ostrica è un alimento facilmente digeribile. È ricca di proteine, carboidrati e vitamine (A, B, B2, C, D).
Hai bisogno di:
- 6 ostriche/ persona
- limone
- pepe
- champagne
Ro
In Marea Mediterana si Marea Adriatica traiesc stridiile comune(Ostrea edulis),crescute pentru scopuri culinare,dat fiind renumele lor de delicatese.In Oceanul Pacific in schimb, traiesc stridiile care produc perle(Pinctada margaritifera).
Cei mai mari producatori de stridii sunt francezii,englezii,olandezii,italianii(Regiunea Liguria,Lazio,Toscana).
Daca cumparati mai multe stridii puteti sa le conservati in frigider timp de o saptamana(fara sa le deschideti).
Varietatile principale de stridii sunt:
- papillon cu un gust dulce;
- bèlon de forma rotunda si cu un diametro intre 7-15cm;
- fines de claire (mananca alge care le da un gust puternic si o culoare verzuie).
Stridiile se consuma de obicei crude dar se pot si gati(gratinate,la cuptor sau chiar fripte).Daca doriti sa le mancati crude stridiile trebuie sa fiie foarte proaspete,apoi spalate bine si racite(punandu-le pe o farfurie cu gheata) facand atentie sa nu pierdeti lichidul stridiilor(acesta incepe sa fie produs de stridie in momentul in care deschideti stridia(stridia moare).Cand se deschide(cu un cutit special,stridia trebuie sa fie vie adica trebuie sa se miste putin cand o atingeti).
Odata asezate toate stridiile pe "patul" cu gheata ,se stroarce putina lamaie in fiecare stridie si se pipereaza (foarte putin,doar daca doriti),se orneaza cu felii de lamaie.
Stridiile se mananca (daca doriti) cu putina paine cu unt,totul fiind insotit de champagne sau de un bun spumant rece.
Noi le-am gasit in vacanta noastra in Franta(in drum spre Spania),la o crescatorie care le vindea direct pe malul marii.Le-am mancat zilnic :-) in combinatii diferite,erau foarte proaspete si costau putin(cele mai mari costau 6-7 euro/o duzina(12 bucati).
Italiano
Nel mar Mediterraneo e nella parte settentrionale del mar Adriatico vivono le ostriche comuni (Ostrea edulis), allevate per scopi gastronomici data la loro rinomata prelibatezza; nell'Oceano Pacifico invece si trovano le ostriche perlifere (Pinctada margaritifera).
I maggiori produttori sono Francesi, Inglesi, Olandesi, Italia (Liguria, Lazio, Toscana).
Se comprate tante ostriche potete conservarle in frigorifero per una settimana circa(con le valve ancora chiuse).
Le varietà principali di ostriche sono:
- papillon dal gusto dolce;
- bèlon dalla forma rotonda e con un diametro che si aggira tra i 7-15cm;
- fines de claire (vivono nei fondali argillosi e si nutrono di alghe che gli donano un sapore più forte e un colorito verdognolo).
L'ostrica viene consumata generalmente cruda ma si possono anche cucinare (cucinate al gratin, al forno o fritte) .Se si mangiano crude le ostriche devono essere molto fresche poi lavate bene la conchiglia e raffreddate al punto giusto(mettendole su un piatto da portata cosparso da un letto di ghiaccio)senza rimuovere il liquido che contiene.Quando la conchiglia viene aperta, il mollusco deve essere vivo (deve reagire quando lo si tocca), aprirle con un apposito coltello e cospargerci alcune gocce di limone e un po' di pepe se si desidera.Le ostriche si sposano al meglio con champagne(consigliato)o spumanti.
Noi le abbiamo mangiate ogni giorno nella nostra vacanza in Francia(siamo stati anche in Spania ma le ostriche le abbiamo trovato in Francia),in varie combinazioni,erano molto fresche visto che le compravamo direttamente dal allevamento sul lungo mare e poi costavano poco(le piu belle e grandi  erano 6-7 euro/12 pezzi).
 
 

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