25.9.12

Insalata di polpo e patate / Salata de caracatita si cartofi

Ro
Caracatita are un gust foarte bun,consistenta pieptului de pui.Acum multi ani ,inainte de a gusta-o mi s eparea "ciudata" ,dar dupa ce am gustat-o mi-a placut foarte mult.Uneori este dificil sa mananci ceva cu care nu ai fost crescut,dar cel mai greu este pana nu gusti,adica toate acele "ganduri" : nu am mai vazut,nu am mai mancat,ce ciudata pare....etc...nici fratele meu si nici prietena lui nu vroiau nici sa o vada in primele luni dar dupa ce au vazut-o de multe ori pe masa mea,au gustat-o si....le-a placut :-).La supermarketul de langa mine au foarte mult peste proaspat si foarte des gasesc si caracatita proaspata.Aceasta reteta o fac cu mult drag si de multe ori mai ales vara,cand este cald si nu ai chef sa stai langa foc prea mult timp.
Ai nevoie de .
- caracatita proaspata sau congelata
- cartofi
- zeama de lamaie(optional)
- patrunjel
- masline
- ulei de masline
- putina sare,piper
- pentru fiert caracatita : un morcov,foi de dafin,piper boabe, tulpina de telina.Fara sare!
Italiano
INGREDIENTI (per 6 persone):
- polpo da 1 Kg,
- patate,
- prezzemolo,
- olive
- olio extra vergine d'oliva
- per bollire il polpo :1 foglia di alloro,mezza cipolla,1 costa di sedano,una carota,1 cucchiaio di aceto,sale
- sale,pepe
Ro
Caracatita se spala bine,nu se taie in bucati,cel mai bine e sa o pui intreaga la fiert.Intr-o oala mai mare se pune: un morcov,foi de dafin,piper boabe, tulpina de telina.Fara sare,deoarece caracatita e cam sarata! Se lasa la fiert macar 30 minute,eu uneori o pun in oala cu presiune si fierbe in jumatete din timp...acum depinde si de cat de mare este caracatita.Intre timp intr-o alta oala puneti cartofii necuratati,in coaja la fiert in apa fierbinte cu sare.Cand cartofii sunt moi(incearca-i cu o furculita,daca intra usor in ei,sunt gata) eu ca sa-i racesc mai repede ii pun in chiuveta plina cu apa rece...apoi dupa 10-15 minute sunt complet raciti si pot sa-i curat de coaja,fara sa ma ard la maini.Daca nu preferati aceasta metoda ,trebuie sa lasati cartofii sa se raceasca complet inainte de a fi taiati,altfel se vor rupe ,se vor prabusi...perfect ar fi sa-i pregatesti cu o seara inainte,sa-i lasi la frigider sa se intareasca,pentru a-i taia bine.Probabil eu sunt putin mai ...exagerata,dar nu-mi place sa gasesc printr-o salata de cartofi cartofi prabusiti,aproape pireu :-).Ok,cartofii racirti se taie cubulete.Caracatita deja fiarte se scoate,se lasa putin sa se raceasca si se taie si ea bucati potrivite.Intr-un castron mare se pun cartofii si caracatita bucati,maslinele,ulei de masline patrunjel tocat,piper si zeama de lamaie(nu toti o prefera la aceasta salata).Noi cand mancam aceasta salata nu mai mancam altceva,este foarte satioasa !
Italiano
Portare ad ebollizione abbondante acqua con la foglia di alloro, le verdure ed un cucchiaio di aceto.Quando l'acqua bolle, tenendo il polpo per il corpo, immergere i tentacoli nell'acqua e sollevarli. Ripetere l'operazione 4 o 5 volte.Così facendo i tentacoli si arricceranno e,una volta cotto, risulterà più morbido.Immergere il polpo nell'acqua e abbassare il fuoco al minimo, non deve bollire forte.Coprire e cuocere per 40 minuti,non prolungare la cottura oltre il dovuto per evitare che la carne indurisca.Toglierlo dall'acqua, spellare il corpo ed i tentacoli e tagliare tutto a tocchi.Mentre il polpo cuoce,lessare le patate ben spazzolate e pulite per circa 30-35 minuti a seconda della grossezza.Basterà pungerle per verificarne la cottura.Scolarle,spellarle e tagliarle a fette e poi a grossi pezzi.In una grande ciotola, riunite il polpo e le patate,le olive e spolverare generosamente con prezzemolo fresco tritato,salare e irrotare con un ottimo olio extra vergine.Servire il polpo tiepido o freddo a piacere con l'aggiunta di succo di limone.

 

1 commento:

  1. Eu nu am gatit niciodata caracatita asa ca ma uit cu interes la tine!
    Tare fain arata.

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