20.6.12

Bucatini alla matriciana

Ro
Chiar daca la aceasta reteta se folosesc spaghetele eu le-am preparat cu bucatini.Sper sa nu dea nimeni cu pietre in mine :-)) .Aceasta reteta are originile in orasul Amatrice (Rieti,regiunea Lazio,Italia).Aceasta reteta,odata, se facea fara sos de rosii si se numea "pasta alla Gricia ",pastorii purtau cu ei doar gusa,paste uscate,branza pecorino(uscat),piper si untura.Reteta este facuta de anul trecut dar,din pacate doar acum am avut timp sa o scriu :-(.
Ai nevoie de :
- cate 100 grame spaghete/persoana
- cate 50 grame gusa "guanciale"(am folosit cel cu piper)/persoana
- sos de rosii
- o mana de branza pecorino(uscat)
- putina untura(optional,eu nu am folosit nimic,fiind gusa si asa foarte grasa)
- sare pentru apa de la spaghete
- piper(daca gusa are deja piper deasupra,ca a mea,nu mai folositi piper)
- putin vin alb sec (optional,in reteta originala nu se foloseste)
Italiano
La ricetta e dell'anno scorso però solo adesso ho avuto tempo di scriverla.Anche se per questa ricetta dovevo usare gli spaghetti,io ho usato gli bucatini,spero che nessuno mi butti delle pietre addosso :-).La ricetta originale e nata ad Amatrice(Rieti,Lazio) e prevede rigorosamente gli spaghetti e non i bucatini(che ho usato io :-) ).Una volta questa ricetta era il pasto principale dei pastori(originariamente era senza il pomodoro chiamandosi "Pasta alla Gricia")loro prendevono con loro solo spaghetti,guanciale,pecorino,pepe.
Hai bisogno di:
- guanciale 50 gr./persona
- spaghetti (o bucatini) 80-100 gr./persona
- un pò d'olio extravergine(una volta si usava lo strutto)
- pecorino 20 gr./persona
- 1 peperoncino
- passata di pomodoro o pelati 80-100 ml/persona
- vino bianco secco 1/2 bicchiere
Ronă
Cea am descoperit acum cateva luni e ca in acest oras,Amatrice,au pus pana si un panou la intrarea in oras in care au scris "Amatrice,città degli spaghetti all'amatriciana" adica "Amatrice,orasul spaghetelor amatricianna" sàtui probabil de toti cei care pregateau aceasta reteta cu bucatini in loc de spaghete :-)...si atunci de ce eu am facut cu bucatini si nu cu spaghete ? pentru ca reteta am facut-o acum de mai mult de 1 an...pe cand foloseam la aceasta reteta bucatini si nu spaghete.Italianii sunt foarte legati de retetele lor originale si se enerveaza daca cineva le modifica vreo reteta :-) asa ca,eu ma voi stradui sa folosesc doar ingredientele originale.La aceasta reteta se foloseste "guanciale" adica o sunculita facuta cu gusa porcului si nu de pe burta porcului."Il guanciale" nu este afumat,eventual doar condimentat cu mult piper sau ardei iute si lasat la uscat.In reteta originala se foloseste si untura pentru a rumeni feliutele de gusa dar cum nu mai muncim ca acum 1000 de ani,eu nu voi folosi nici un alt tip de grasime in aceasta reteta fiind gusa destul de grasa(chiar mai arunc din grasime dupa ce se rumeneste gusa in tigaie).
Gusa ("guanciale") se taie feliute subtiri,de aceiasi dimensiune,evitand astfel sa se arda cele mai subtiri cand se vor rumeni.Intr-o tigaie pun feliutele de gusa fara nimic,la foc mic,eventual cu o lingura de apa,si las sa se rumeneasca in grasimea proprie,incet,incet.De obicei inainte sa pun sosul de rosii eu elimin putin din aceasta grasime.Nu ridicati flacara focului prea mult,lasati sa se rumeneasca incet,sa nu se arda.Se pune putin vin alb care dupa parerea mea degraseaza putin totul,cand vinul s-a evaporat pun sosul de rosii si las sa se reduca putin totul,vreo 10 minute.Intre timp ai fiert spaghetele in apa cu sare cat timp scrie pe pachet(in cazul meu bucatini,dar promit sa nu mai folosesc decat spaghete pentru aceasta reteta).Se pun spaghetele "al dente" in tigaia cu sosul si se mesteca bine impreuna cu jumatate din pecorino ras,in farfurie apoi se mai pune putina branza pecorino deasupra.
Italiano
Questa ricetta è nata ad Amatrice in provincia di Rieti(Lazio),la ricetta prevede rigorosamente gli spaghetti e non i bucatini, come è indicato nei cartelli Comunali all' ingresso della città di Amatrice " Amatrice, Città degli Spaghetti all' amatriciana ".
Eiminate la cotenna dura del guanciale,tagliate a  fette il guanciale di Amatrice,poi a striscioline lunghe,mettetelo in una padella a soffriggere con poco olio.Versate nella padella anche il peperoncino tritato.Quando la parte grassa  del guanciale diventa trasparente(2-3 minuti) aggiungete il vino bianco,lasciate evaporare.Nello stesso sughetto del guanciale(eliminate un po di grasso se non volete lasciarlo tutto) versate il pomodoro,lasciate cuocere qualque minuto.Nel frattempo avete gia bolitto gli spaghetti al dente,scolateli e versateli nella padella,mescolando bene insieme con un po di pecorino grattugiato.Servite con un pò di pepe sopra e altro pecorino grattugiato.
Guardate anche qui: http://www.matriciana.com/


1 commento:

  1. Arata superb, ingredientele folosite nu pot decit sa le de-a un gust splendid. Multumesc mult pentru reteta.

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