2.4.12

"Panna cotta" cu sos de caramel

Un desert foarte rapid,foarte usor de facut chiar si pentru incepatori,dar si foarte gustos
Ai nevoie de :
- smantana proaspata 1 litru
- zahar 300 grame
- foi de gelatina 6 (=12 grame)
- vanilie(optional)
- zahar pentru caramel 100 grame.
Reteta am vazut-o la Tv in emisiunea "gusto"( dureaza doar 2-3 minute in care un bucatar de la vreun restaurant cunoscut exolica rapid o reteta).Retete de panna cotta am vazut foarte multe ,dar aceasta mi s-a parut foarte usoara,nu are rost sa te complici cu tot felul de ingrediente daca poate fi totul foarte simplu."Panna cotta" multi o prepara cu pliculete :-( dar nu are acelasi gust cu cea facuta in casa,fara prafuri."Panna cotta" nu trebuie sa fie tare,ci sa se "miste" cand tu misti farfuria,sa fie nici prea moale,nici prea tare.
Mai intai prepara caramelul intr-o craticioara,pui zaharul pentru caramel cu 1-2 linguri de zahar,reduci focul la minim si nu mesteci deloc,eventual misti cratita usor,pentru a nu se face cocoloase in zaharul caramelizat.Cand zaharul capata deja o culoare bruna este gata,nu-l lasati niciodata sa capete culoarea maro inchis,va fi amar!Caramelul se pune cate o lingura in fiecare portie(eu am folosit boluri mici pentru inghetata),foloseste direct cratita,nu are rost sa mai treci caramelul prin alte ustensile de bucatarie,ca se intareste.... Lasi sa se intareasca caramelul.Intre timp intr-o oala pui smantana la incalzit impreuna cu vanilia(esenta sau un baton de vanilie).Intr-un castron pui foile de gelatina la inmuiat cu apa rece cat sa treaca peste foi(macar 10 minute).Cand smantana este calda(nu se lasa sa clocoteasca) pune foile de gelatina stoarse de apa,mesteci bine,apoi incepi sa pui cu polonicul smantana in boluri(unde intre timp s-a intarit caramelul).Se pun la frigider cateva ore,iar inainte de a fi servita se rastoarna in farfuriute,caramelul intre timp s-a topit si fa forma o crema delicioasa deasupra.

Nessun commento:

Posta un commento

Si è verificato un errore nel gadget