"Carpaccio" de ton

"Carpaccio"  inseamna felii foarte subtiri de carne sau peste condimentate de obicei doar cu sare,ulei  de masline si lamaie.Eu am folosit in aceasta reteta peste,mai exact ton,am cumparat o bucata mai mare proaspata,am facut cateva felii foarte subtiri pentru carpaccio aici http://lorenaincucina.blogspot.it/2012/04/carpaccio-de-ton.htmlhttp://lorenaincucina.blogspot.it/2012/04/carpaccio-de-ton.html apoi ce mi-a ramas am facut "tartare de ton" (cu masline,ceapa verde,cartraveti murati,capere).Uneori imi place sa-l fac putin prajit un sos deasupra aici sau in tigaie (invelit in seminte de susan).
Ai nevoie de :
- ton proaspat feliat foarte subtire
- ulei de masline
- zeama de lamaie sau de alt citric(incercati si cu suc de portocale sau grepfruit,e delicios si fructat)
- sare,piper (optional,eu nu pun)

Procedeul este simplu: feliile de ton (taiati cat mai subtiri) se aseaza pe un platou,deasupra puneti ulei de masline,si suc de lamaie (sau alt citric: portocala,grepfruit,).Daca doresti pune putina sare,nu cred ca trebuie si piper,eu nu pun .Ar fi bine sa gustati putin inainte sa puneti sare deoarece eu nu cred ca trebuie sare dar fiecare alte preferintele sale.Este bine se stiut ca daca nu sunteti sigur de prospetimea tonului este mai bine sa nu-l preparati crud.Mai bine deloc decat sa fie probleme dupa...Noi il facem doar de 2-3 ori/ an in acest fel cand sunt foarte sigura ca este foarte proaspat.Nu cumparati niciodata un ton care a re o culoare foaaarte rosie(rosu aprins),probabil a fost injectat cu un monoxid pentru a parea proaspat pentru foarte mult timp(asta am auzit-o la TV,la falsificarile tonului)  a se citi si aici,chiar daca este in italiana cred ca se poate intelege foarte bine http://www.altroconsumo.it/alimentazione/sicurezza-alimentare/news/tonno-se-e-troppo-rosso-non-mangiarlo 
Ce este de stiut inainte de a manca peste proaspat(nu conteaza ce tip de peste este)este riscul Anisakis http://it.wikipedia.org/wiki/Anisakis


Commenti