Bonet(desert cu macarons)

Este o reteta tipica piemontesa(piemonte este o regiune din N-V Italiei).Procedeul este foarte simplu iar rezultatul este surprinzator de bun.
Ai nevoie de :
- 700 ml lapte
- 6 oua
- 150 grame zahar
- 100 grame zahar pentru caramel
- vanilie(sau esenta de vanilie)
- 50 grame cacao amara
- 30-50 ml rom(nu esenta)
- 200 grame "amaretti" uscati(pe google transalate am gasit  ca se numesc macarons)(nu folositi pe cei moi)
Intr-un castron mare se unesc ouale intregi cu zaharul si se freaca bine,se adauga cacao apoi romul,la final se adauga si laptele(fiert cu vanilie si apoi racit).Totul trebuie sa aiba o consistenta lichida/usor cremoasa.Intr-o craticioara se pune zaharul pentru caramel si lasati la foc mic fara sa mestecati cu lingura pentru ca face grumi(doar usor cratita).Caramelul se pune in forma unde se va coace "bonetul"(se citeste "bunet"),se intinde pe baza tavii(am folosit o tava de cozonac) si se lasa sa se raceasca caramelul.Amaretti(sau macaron) jumatate se baga la robot sa se marunteasca,cealalta jumatate ii faram cu mana (sa ramana bucati mai mari).Se amesteca si amaretti(macarons) cu toata compozitia(sau puteti sa puneti jumatate din amaretti pe baza tavii jumatate in compozitie...oricum veti proceda tot se vor ridica la suprafata fiind uscati si plini de aer)...apoi totul se pune in tava.Tava se pune in cuptor  intr-o alta tava mai mare cu apa pana la jumatatea tavii cu bonet...se lasa in cuptorul (preincalzit la 180°C)40 minute/1 ora).Dupa o ora se scoate din cuptor si se se lasa sa se raceasca in tava,apoi odata racit se baga in frigider cateva ore,inainte de a fi servit se rastoarna intr-o tava(sosul de caramel va umple tava asa ca e bine sa alegeti o tava cu margine mai inalta) si se orneaza cu amartetti(macarons) uscati.
Uni zic ca bonetul trebuie sa fie fin si ca nu trebuie sa se vada gauri prin el,in schimb eu peste tot (in Piemonte) am mancat bonetul cu gaurici :-) ,iar toate doamnele(bunici,matusi)piemontese imi zic ca trebuie sa fie cu bule de aer...
P.s acest bonet a fost servit de Pastele catolic,dumineca,si a fost foarte apreciat de toti,mai ales de doamnele mai in varsta(piemontesi toti din nastere :-) asa ca e o reteta sigura...)

Commenti