11.4.12

Aspic de legume,sunca presata si oua

Este unul dintre aperitivele facute pentru dumineca trecuta,de Pastele catolic.A avut un succes neasteptat de mare,pe placul tuturor.Reteta in sine poate parea putin complicata,avand multe ingrediente dar organizand putin etapele e mult mai simplu si rapid,eu am facut 2 aspicuri,unul mai mare,unul mai mic.Am folosit forme de silicon pentru a putea sa scot aspicul mai usor din forma.
Ai nevoie de .
- legume diverse: 2-3 morcovi,1 brocoli,0,5 kg sparanghel proaspat,2 ardei grasi rosii,cativa dovlecei mici,o legatura ridichi,fasole verde(incercati si cu alte combinatii de legume)
- cateva oua fierte tari,
- cativa castraveti murati
- 2 felii groase de sunca presata (eu am cumparat cam 1 kg in 2 felii de aproximativ 0,5 kg)
- pentru gelatina : 500 ml.vin alb sec,otet (cat va place,trebuie sa gustati),2-3 catei de usturoi,frunze de salvie proaspata,boabe de piper,foi de gelatina(cate 12 gr pentru 250 ml lichid)
Organizati-va in asa fel incat de cate ori terminati de pregatit un ingredient puneti-l intr-un castron separat langa celalalte ingredinte
1.Mai intai eu am pus la inabusit fasolea verde curatata,pana devine moale,la fel si sparanghelul(intr-o tigaie separata) si pentru brocoli la fel(spalat si rupt in buchetele).le puteti inabusi cu putin ulei sau putin unt,nu uitati putina sare.Puneti toate ingredientele separate in castronase separate.
2.Puneti la copt la flacara ardeiul rosu(ca pentru salata de ardei copti) apoi cand este gata puneti-l intr-un castron cu folie deasupra(sau intr-o punga de plastic) apoi dupa 10-15 minute scoateti pielita de la ardei si taiatii in fasii de aceiasi làrgime cu morcovii si dovleceii pe care ii aveti.
3.Taiati ridichile in felii foarte subtiri
4.toaca cubulete mici catravetii,(sau felii subtiri)
5.intr-o oala puneti vinul,apa,otet pana obtineti un lichid putin acrisor(nu foarte mult altfel legumele vor fi prea acrisoare) (eu am facut 0,5 litri vin alb,0,5 litri apa,otet nu mai stiu...dupa gustul meu :-) ,puneti oala la fiert impreuna cu usturoiul feliat,sare si salvia,cand incepe sa fiarba eu am pus morcovii la fiert acolo iar apoi cand a inceput sa fiarba din nou am inceput sa pun inauntru(doar 1-2 minute) feliile foarte subtiri de dovlecel(taiate cu curatatorul de cartofi),le lasi 1 minut sa fiarba apoi le scoti pe o farfurie mare,platou,cand ai terminat cu feliile de dovlecel eu am scos si morcovii(care intre timp au devenit putin mai moi),i-am lasat sa se raceasca (stinge focul la oala intre timp)apoi i-am feliat si pe ei cu curatatorul de cartofi,la final i-am trecut si pe ei prin lichidul acrisor(tot 1 minut sa fiarba).
6.Ouale taiati-le pe jumatate sau puteti sa le puneti intregi
7. Taiati in cuburi mari sunca presata
8. acum ai pe masa toate ingredinetele ...intr-o forma /tava(eu am folosit de silicon) poti incepe sa asemblezi aspicul...dupa imaginatia ta ...eu am pus la baza felii de ridichi,pe marginea formei felii de dovlecel,morcov si ardei rosucopt(alternandu-le intre ele),apoi am pus putina fasole verde inabusita,ouale ,apoi cubuletele de sunca presata,apoi castraveciori,apoi buchetele de brocoli si cubulete de ardei rosu copt,apoi sparanghel inabusit in unt,felii de morcovi(fierti in lichidul acrisor ca si dovleceii),paoi din nou fasole verde si din nou cubulete de sunca presata....dar puteti face si alte combinatii,in functie de ce aveti si ce gasiti prin casa :am vazut si cu  masline,carne de pui la gratar,sau aspic cu 3-4 ingrediente....
La final se prepara gelatina  din lichidul acrisor in care au fiert dovlecelul si morcovul(strecoara-l putin sa nu contina bucati de morcov sau dovlecel)...gusti,eventual mai pui putin vin alb,putin otet,sare,apa,etc...se pune oala pe foc si cand clocoteste poti opri focul si poti sa pui gelatina(eu am folosit foi de gelatina inmuiate 10 minute in apa rece)..Pentru a reusi aspicul si sa nu ai probleme cu el cand il vei taia foloseste o cantitate dubla de gelatina ,de exemplu pe plic scrie continutul ajunge pentru 0,5 ml lichid tu foloseste 2 plicuri pentru aceiasi cantitate de lichid.Astepti sa se raceasca lichidul(sa nu fie fierbinte) si poti sa-l pui peste legumele din forma.Lasi macar o zi la frigider inainte de a-l felia
P.s eu am facut 2 ,combinatii diferite, a fost mancat aproape tot deoarece nu era prea acrisor,si mai ales pentru ca era un aperitiv lejer,matusile sotului m-au intrebat cum am facut gelatina,li s-a parut foarte buna,deci, a iesit peste asteptarile mele de bun .
pozele cu sectiunea apartin unui aspic facut in alta zi,de Pastele Ortodox,legumele sunt mai putine(doar morcov,fasole verde si dovlecel) toate fiind doar fierte in apa cu sare,putin vin si otet,usturoi si salvie...iar ouale le-am lasat intregi ...reteta mai simpla,mai rapida :-) 

4 commenti:

Si è verificato un errore nel gadget