Peste spadà "alla pizzaiola"

De obicei pestele spada proaspat eu il prepar grill dar daca gresesc si-l las cateva secunde mai mult devine sec,asa ca uneori il prepar si asa "alla pizzaiola" adica la cuptor cu cate o felie de mozzarella,oregano,capere...etc., vine mai umed in acest fel.Oricum peste spadà este cam dificil la gatit,daca gresesti ceva devine sec.imi aduc aminte ca baietelul meu a inceput sa manance peste spadà anul trecut,in august(pe la 4 ani si 8 luni) cand l-a vazut la un magazin imens cu peste proaspat (de pe malul Màrii Mediterane)... eram in vacanta si ne-am dus sa cumparam peste proaspat;ca si toti copii el vroia sa stea numai in apa cand eram pe malul marii,iar ca sa-l pot scoate din apa ii spuneam ca vedeam cate un rechin :-)) el iesea imediat.La magazin tocmai primisera un peste spadà gigantic (familia rechinilor) cu o spada de toata frumusetea,lunga ...etc...erau 3 persoane pe langa acest peste spadà pentru a-l intoarce,pentru a-l felia,curata,etc.a ramas atat de uimit ca nu vroia sa plece,vroia sa fie sigur ca ramane acolo pestele... mi-a zis "stii ca sunt foarte fericit?" "de ce esti foaaarte fericit?" ,l-am intrebat eu pe baietelul meu..." in sfarsit au prins rechinul care speria toti copii de pe plaja,acum putem sa stam cat dorim noi in apa..." :-))) vai,vai,vai ,a spus la toti copii apoi pe plaja ca a vazut el la magazin cum au prins rechinul si acum sunteti toti invitati la masa ca mama a cumparat o felie :-)))" . Da...si de atunci mananca peste spadà,si bineinteles alte tipuri de peste mai mare(de obicei manca doar hamsii,etc) http://ro.wikipedia.org/wiki/Xiphiidae mai multe despre pestele spadà .
P.s. stiu ,cand ma apuc sa povestesc nu ma mai opresc...
Ai nevoie de :
- peste spadà(sau alt tip de peste cu felie mai mare)
- o mozzarella
- capere
- oregano uscat sau proaspat
- un catel de usturoi
- putin ulei
- sare ,piper.
Pestele se feliaza cam de 1cm. Intr-o tavita mica (eu am folosit una de ceramica) pui putin ulei ,apoi feliile de peste,putina sare si piper pe peste,apoi  cate o felie de mozzarella deasupra,capere,usturoi felii,sosul de rosii sau cubulete de rosii in sos,apoi oregano,din nou putina sare si piper pe sosul de rosii,se pune tava la cuptor la foc potrivit.Este gata destul de repede,10-15 minute(daca cuptorul este preincalzit,dar depinde si de cat de groasa este felia de peste,de cat peste ai pus la cuptor si depinde si de ce cuptor ai).Serveste fierbinte.

Commenti

  1. Wow, multumesc pentru aceasta reteta am s-o incerc sigur, imi place pestele in orice varianta iar astfel pregatit este cu siguranta un deliciu.

    RispondiElimina
  2. Cu placere Mira,sa o incerci ,vei fi placut surprinsa !

    RispondiElimina

Posta un commento