19.3.12

Maioneza de post (fara oua)


Aceasta reteta am descoperit-o intr-o emisiune italiana "tesoro,salviamo i ragazzi"  http://www.foxlife.it/tesoro-salviamo-i-ragazzi?gclid=CMDgqfv08q4CFUld3wod1DROKg adica : "draga,sa salvam copiii" in care un dietist incerca sa schimbe obiceiurile unor copii obezi ,incercand sa faca reteta lejere pentru copii;in acel episod un copil fooooarte pofticios de maioneza :-(( a facut impreuna cu dietistul Marco aceasta reteta: RAPIDA,FOOOARTE GUSTOASA.
Ai nevoie de .
- lapte de soia 100 ml
- ulei 200 -250 ml
- putina sare si piper
- 1-3 linguri otet ( eu am pus o lingura)
- sofran pentru colorare(optional).

P.s . sotul meu a mai adugat apoi putin mustar si cateva picaturi de zeama de lamaie.
Simplu : se pune intr-un pahar inalt de blender laptele de soia(o bautura de fapt ,facuta din seminte de soia,apa,putin zahar,etc) si tot uleiul,sare,piper si otetul.Eu am pus doar o lingura de otet,avand in vedere ca eu de obicei fac maioneza cu cateva picaturi de lamaie,deci nu se simte prea tare gustul acid,si oricum mi-am zis ca daca vreau mai pot adauga ,dar daca puneam de la inceput 3 linguri nu mai puteam scoate apoi otetul :-) si bine am facut pentru ca o lingura era suficient...acum fiecare dupa gustul sau,cu mai mult sau mai putin otet.Nu am incercat inca sa pun zeama de lamaie,dar voi incerca.Se porneste blenderul si se tine primele secunde la baza paharului apoi se ridica incet,incet,sa incorporeze tot uleiul.Totul dureaza 1-2 minute.Eu m-am gandit sa pun si sofran pentru a colora putin maioneza(in reteta originala au pus curcuma) .De ce sa colorez o maioneza alba ? Pentru a insela cu aceasta maioneza sotul meu :-) ,mare pofticios de maioneza facuta in casa ! Si cum inainte de  a face aceasta reteta i-am zis de intentia mea de a face maioneza cu lapte de soia iar reactia lui a fost negativa :-( ,am zis ca daca colorez putin maioneza nu va observa diferenta intre maioneza facuta de mine cu oua proaspete si aceasta maioneza .Si bine am facut deoarece la masa a gustat din maioneza (din soia) si mi-a zis " ai facut o maioneza foarte buna azi,e delicata...ce i-ai facut ? ai pus mai putin ulei ??" dupa cateva secunde a observat punctuletele de la sofran si a inceput sa aiba o fata suspecta :-))...Eu am gresit si am pus sofranul la final,iar blenderul l-a tocat marunt,daca il dizolvam in laptele de soia de la inceput,nu ar fi observat diferenta :-)). Am fost obligata sa-i marturisesc "falsul" dar spre surprinderea mea mi-a zis ca prefera aceasta maioneza decat cea cu oua ,pentru ca-i mai delicata...sa nu mai punem la socoteala cantitatea muult mai mica de grasime pe care o contine.Trebuie NEAPARAT FACUTA.
Poze facute dupa vreo 10 minute,si dupa ce sotul a mai adaugat putin mustar,zeama de lamaie iar sofranul a colorat si mai mult maioneza :

2 commenti:

  1. Salutare,

    Imi poti spune te rog ce lapte de soia ai folosit? Tocmai am incercat sa o fac, si nu se leaga deloc, am respectat indicatiile scrise de tine, am respectat si cantitatile. Laptele este unul de soia, clasic.

    Multumesc.

    RispondiElimina
  2. am folosit marca "valsoia" http://www.valsoia.it/ incearca sa pui din ce in ce mai mult ulei(cateva linguri in plus) si continua sa tii blenderul in partea de jos a paharului

    RispondiElimina

Si è verificato un errore nel gadget