Zuppa-crema di funghi porcini con le patate / Supa-crema de ciuperci si cartofi

Ador aceasta reteta,o fac foarte des (mai ales iarna) deoarece este singura pe care o vrea sotul meu (dintre toate supele doar pe aceasta o mananca ),iar ca ciorbe doar ciorba de burta :-) . Este o supa extraordinara,satioasa iar daca nu pui smantana la final si unt la rumenitul ciupercilor(inlocuiesti cu ulei) este perfecta in perioada postului.
Ai nevoie de :
- ciuperci (proaspete sau uscate)
- 1 ceapa
- 1-2 cartofi
- unt(sau ulei daca vrei sa o faci de post sau nu ai unt)
- cateva linguri de smantana (pe care nu le pui daca este de post).
- sare,piper,patrunjel .
 Supa se face si fara cartof,va avea un gust mai puternic de ciuperci. Eu folosesc si ciuperci proaspete si ciuperci uscate si rehidratate( de obicei cumpar porcesti pentru ca au un gust foarte... "salbatic" ,mai ales uscate).Daca ar fi dupa sotul meu ar trebui sa folosesc doar ciuperci porcesti si fara cartof dar ar avea un gust foarte puternic de ciuperci si mie nu-mi place si nici baietelului asa ca am ajuns la un compromis :-) jumatate/jumatate.
Ciupercile uscate se pun intr-un castron cu apa calduta si se lasa 15-20 minute la rehidratat.Nu se foloseste apa lor deoarece contine (pe langa putin din parfumul lor si ceva vitamine ,e drept) o mare cantitate de nisip,murdarie  care daca observati cu atentie fara sa miscati castronasul se depune pe fundul castronului.Se scot cu atentie,sa nu tulburati apa cu impuritatile (sa nu va asteptati la cantitati mari,sunt foarte mici,aproape invizibile),se storc putin .Ciupercile proaspete( de obicei champinion) le curat de pielita si le trec rapid prin apa(doar pe cele foarte murdare ) ,apoi le tai in 4 ,nu are rost sa le tocati marunt,oricum vor fi blenduite la final.Se pune ceapa tocata felii in putin unt (sau ulei) la rumenit 1-2 minute,apoi pun ciupercile taiate sferturi,dupa cateva minute pun si ciupercile uscate si rehidratate,la fel si cartofii cubulete.Mai lasi cateva minute sa mai scada din lichid apoi le pui pe toate intr-o oala mai mare si pui apa(sau supa vegetala) ,apoi le lasi la fiert macar inca 15-20 minute. Cand totul este fiert se blenduieste bine.Daca nu vrei sa o faci de post poti sa mai adaugi niste smantana.
Se serveste fierbinte !

Commenti