19.6.12

Spaghete cu midii / Spaghetti con le cozze

Ro
Aceasta reteta este clasica,una dintre cele mai intalnite in Italia,simpla si rapida.La noi in familie e una dintre retetele preferate.
Ai nevoie de :
- midii curatate(50-80 gr/persoana)
- spaghete (cam 80-100 gr/persoana)
- 1 catel de usturoi
- sare,piper
- putin ulei
- putin ardei iute(optional)
- patrunjel
- rosii in conserva sau sos de rosii.
Italiano
Gli spaghetti con le cozze sono un primo piatto tipico italiano.Anche nella mia famiglia si mangia molto spesso
Hai bisogno di :
- spachetti 80-100 gr/persona
- pomodoro in passata o a cubetti
- 1 spicchio d'aglio
- cozze fresche o congelate(gia pulite)
- sale,pepe q.b.
- prezzemolo
- peperoncino(optional)
Ro
Daca midiile sunt proapete se curata de impuritatile exterioare( cu un burete de sarma),se elimina "bàrbita" lor, apoi se pun intr-o cratita si se lasa sa se deschida(2-3 minute)(cu capacul pus),carnea lor se scoate si se pune intr-un castronas.Lichidul lasat de midii se pastreaza si el dar atentie ca poate contine putin nisip deci inainte de a fi folosit(la obtinerea sosului de rosii) se lasa sa cada resturile la baza castronului.
Separat intr-o tigaie pune putin ulei cu 1-2 catei de usturoi(depinde de cat va place si cate persoane sunt la masa) taiati feliute si cateva felii de ardei iute(daca va place).Dupa cateva secunde usturoiul incepe sa sfaraie si poti pune rosiile in conserva maruntite grosolan.Sosului i se adauga midiile si lichidul lor(lasat mai intai sa se depuna resturile la baza castronului)apoi se lasa cateva minute sa fiarba.Daca intre timp spaghetele nu au fiert poti pune capacul deasupra sosului de rosii cu midii pana se fierb spaghetele.La final cand spaghetele sunt fierte("al dente")se pun peste sosul fierbinte ,se mesteca inca un minut impreuna cu sosul sa s elege totul apoi se servesc.
Se pot folosi si midii congelate,deja curatate.
Atentie la sare deoarece midiile proaspete sunt putin sarate !
Italiano
Per prima si devono pulire le cozze,togliete il bisso,raschiate la superficie con una spugna di ferro,lavate bene sotto l'aqua corrente.In un tegame insieme con un pò d'olio fate aprire le cozze,coprendole con un coperchio,a fuoco alto per 2-3 minuti.Quando sono aperte,scolate le cozze e tenete il loro liquido,poi sgusciatele.Se volete tenete qualcuna con il guscio per la decorazione finale del piatto.
Mettete l'acqua con un pò di sale per cuocere gli spaghetti.
Si prepara il sughetto mentre fate cuocere gli spaghetti.In un tegame fate soffriggere,con un pò d'olio,l'aglio tagliato a fette(e un pò di pereponcino se vi piace),aggiungete anche un pò di prezzemolo tritato fine e pepe.Aggiungete la passata di pomodoro(o pomodoro a cubetti)e le cozze sgusciate insieme con il loro liquido(filtrato prima dalle impurita e dalla sabia) e fate cuocere il sugo a fuoco basso, con un coperchio sopra.Assagiate il sugo e se c'e bisogno aggiungete un pò di sale.
Scolate al dente gli spaghetti,aggiungeteli al sughetto insieme al prezzemolo tritato fine e 2-3 cucchiai di acqua di cottura della pasta, e lasciate ancora 1 minuto a fuoco vivo,mescolando per legare meglio gli ingredienti.Servite con prezzemolo tritato sopra .

Nessun commento:

Posta un commento

Si è verificato un errore nel gadget