Insalata di melanzane / Salata de vinete

O reteta clasica romaneasca,cine nu a facut-o ? Cred ca partea cea mai dificila este prajitul vinetelor pe plita. Le-am facut de multe ori ,din lipsa de timp,si in cuptor dar nu aveau acel gust specific . La cuptor poti pune vinetele intr-o tava ,le intepi cu o furculita in cateva locuri si le lasi in cuptor pana devin moi.
Ai nevoie de :
- vinete
- maioneza
- ceapa
- sare,piper
- rosii pentru decorat.


Indiferent daca le faci la cuptor sau pe plita urmatoarele etape sunt identice .Se pun intr-un castron mare,se invelesc intr-o punga de plastic(eu pun pelicola deasupra) si se lasa vreo 10 minute,apoi se scot si se indeparteaza coaja lor incercand sa nu murdariti miezul moale .Separati tot miezul de coaja vinetelor si apoi puneti tot miezul intr-o strecuratoare.Eu le las chiar pana se racoresc complet (intre timp fac maioneza).Cand sunt reci vinetele se pun pe un tocator si se elimina (cat de mult puteti) semintele.Se maruntesc cu un cutit de lemn( se zice ca daca folosesti cutite de inox vinetele devin amare).Ceapa se taie cat mai marunt(cel putin mie nu-mi place sa simt prea mult ceapa in aceasta salata),se pune peste vinete intr-un castron impreuna cu maioneza,sare si piper.
Noua ne palce sa o mancam pe felii de paine prajite pe plita cu felii de rosii deasupra.





Commenti