Vichyssoise (zuppa-crema di patate e porri) / Vichyssoise(supa-crema de cartofi si praz)

Aceasta reteta am vazut-o la Tv in timp ce ma chinuiam sa mai scriu din retetele facute si puse intr-o cartela din computer :-).Nu reusesc sa scriu retetele dupa ce le gatesc si astfel pe zi ce trece sunt tot mai multe,azi am
depasit 200 retete facute dar nescrise pe blog,am incercat sa pun pe cele mai scurte dar faptul ca trebuie sa le scriu si in italiana ma incetineste.Fac zilnic 3-4 retete( 1 sau 2 de felul 1 ,1 sau 2 de felul 2  sau un desert,un aperitiv,etc) dar cand baietelul meu vine de la gradinita nu pot sa fac altceva decat sa stau cu el ; in aceasta perioada a inceput sa scrie ,sa faca literele caligrafic,pe un caietel special si are mare nevoie de mine.Ce ziceam.... :-) ? [eu ma lungesc destul de mult cand vorbesc(sau scriu)] ...Reteta este foarte simpla,foarte rapida dar si foarte gustoasa ! De cate ori am vazut pe undeva aceasta reteta nu ma prea interesa dar azi ori din cauza faptului ca imi era foame(azi am fost singura la pranz si nu gatisem inca nimic) sau poate din cauza faptului ca cele 2 bucatarese au vorbit prea frumos despre aceasta reteta am decis sa o fac si eu.
Ai nevoie de :
  • 1kg. praz (partea alba)
  • 1kg. cartofi
  • 100 gr.unt pentru inabusit legumele
  • un cubulet de unt pentru facut crochetele de paine
  • 1,5 litri supa de pui(zeama)sau de legume,
  • 300-400ml smantana
  • 500 ml lapte
  • parmezan ras (o mana)(optional)
  • patrunjel de pus deasupra(optional)
  • sare,piper
Intr-o cratita inabusa in putin unt prazul taiat rondele doar 2-3 minute apoi pune peste praz cuburile de cartofi ,mai lasi 2-3 minute si poti pune zema de la supa de pui.Daca nu ai poti sa folosesti doar apa,desigur cu supa de pui este mai gustoasa(eu prefer sa nu folosesc "cubuletele").Se gusta de sare,se pune piper.Se lasa sa fiarba la foc nu prea mare pana totul este fiert.Apoi se pune laptele,smantana,se fruleaza pana devine o crema ,daca doresti supa mai cremoasa poti pune mai putin lichid ,iar daca o preferi putin mai lichida pune mai multa zeama de la supa sau lapte.Inainte de a fi servita pune putina smantana si parmezan ras (daca doresti).Separat se fac crutoanele de paine : o felie de paine (de persoana) se taie cubulete(fara coaja) si se pun intr-o tigaie cu putin unt la foc mijlociu,se lasa sa se rumeneasca pe toate partile ,apoi se pun deasupra supei-crema .
Italiano
Questa ricetta ho visto in TV mentre stavo scrivendo le ricette fatte e dimenticate in una cartela del computer :-). Non riesco a scrivere le mie ricette  dopo aver cucinato ogni giorno e quindi quella cartella cresce sempre di più.Oggi ho superato 200 ricette fatte, ma non scritte sul blog, ho cercato di mettere quelle più brevi ma il fatto che devo  scrivere in italiano e rumeno mi ralenta un po .Faccio 3-4 ricette al giorno(1° 2 primi,1 o 2 secondi,un dessert, un aperitivo, ecc), ma
quando mio figlio torna a casa dal asilo non posso fare altro che sedermi con lui perche in questo periodo ha iniziato a fare le lettere calligraficamente, e ha un particolare bisogno di me
Cosa dicevo.... :-)?[Io mi allungo molto quando scrivo o parlo]... La ricetta è molto semplice,molto veloce e molto gustosa! Ogni volta che ho visto questa ricetta da qualche parte mi sembrava non troppo interessante per me ma oggi, forse perché avevo fame (io ero sola a pranzo oggi e non avevo cucinato nulla) o perché i due cuochi hanno parlato troppo bene di ricetta ho deciso di farlo .
Avrete bisogno di:
• 1 kg porri
• 1 kg patate
• 100 gr.burro per rosolare le verdure
• un po di burro per i crostini di pane
• 1,5 litri brodo di pollo o di verdure
• 300-400 ml panna e 500 ml latte
• parmiggiano(optional)
• prezzemolo (optional)
• sale e pepe
In un tegame  con un po 'di burro metti i porri tagliati a fette solo 2-3 minuti ,poi i cubetti di patate sopra i porri, lascia 2-3 minuti e poi mettere il brodo di pollo(o di verdura).Se non hai brodo puoi usare solo aqua , io preferisco non usare i "dadi". Agiungi sale, pepe. 
Si lascia sobbollire finche tutto non è cotto.Poi devi mettere il latte,la panna dopo devi frulare fino a farla diventare una crema, se desideri  fare la zuppa cremosa metti meno liquidi se invece lo preferisci più liquida metti piu brodo o panna/latte. Prima di servirla metti un po 'di panna e parmigiano grattugiato (se desiderato).
Per i crostini di pane :una fetta di pane (a persona) tagliata a cubetti (senza crosta) e metterle in una padella con il burro a fuoco medio, lasciare fino a completa doratura su tutti i lati, poi metterle sopra la zuppa -crema.

Commenti

  1. Draga Lorena, ma bucur tare mult ca am descoperit blogul tau! Supa aceasta e minunata, abia astept sa o incerc si eu!
    Pupici! :*

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  2. Multumesc Andra,sa o faci,vei fi uimita cat de buna e !

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