25.11.11

Tagliatelle casalinghe al uovo /Taietei de casa cu ou

Tagliatelele sau taieteii de casa ii fac foarte des deoarece familia mea ii adora,cu un sos simplu de rosii sau alte tipuri de sosuri  sunt perfecti.Reteta este foarte simpla si foarte rapida.De obicei eu fac din 2-3 oua daca le mancam imediat,dar daca vreau sa le usuc fac din mai multe oua.
Ai nevoie de :
- 100 gr. faina alba/ou (eu pun jumatate din cantitate faina si jumatate gris,nu faina de gris)
- 1 ou mare
- putina sare.
 Tagliatelele in Italia multi le fac din gris,eu prefer sa le fac cu amestec de gris si faina alba(50% faina alba si 50% gris).Am facut initial doar din faina si am vazut ceva diferenta (mi se par prea fainoase).Aceasta este reteta clasica a taieteilor dar daca vrei poti sa iti folosesti imaginatia si sa pui in compozitie diferite ierburiaromatice,sau spanac(pentru taietei verzi),sos de rosii(pentru taietei rosii) sau sofran,morcov(pentru taietei galbeni si portocalii).Nu ai neaparat nevoie de masina de intins foaia,ies perfect si fara masina doar ca vei folosi fàcàletul si mai multa munca.Eu am masina de facut foi si adevarul e ca nu am mai folosit facaletul  de foarte mult timp pentru a le face.
Se pune intr-un castron faina alba (sau amestecul de faina si gris,sau doar gris) si oul,putina sare. Se amesteca totul bine si se pune pe masa (in prealabil ai pus putina faina sau gris sa nu se lipeasca).Uneori daca nu am timp pun faina si grisul impreuna cu oul in robotul de bucatarie  si amestecul este gata in 10 secunde :-) .
In final pe masa se lucreaza putin cu mainile si se da o forma cilindrica.Daca nu ai masina foloseste facaletul sa obtii o foaie cat mai subtire,daca ai masina e de ajuns sa subtiezi putin foaia si o pui la masina incepand de la numarul mai mic (de la 1 la 9 am eu).Nu va iesi perfecta de la primul numar,ba chiar foarte urata,cu margini rupte,etc.dar de fiecare data iei foaia si o treci de 2 ori pe fiecare numar.dupa ce ai trecut deja de primele 2-3 numere va fi din ce in ce mai frumoasa foaia de taietei..Intre foi e important sa pui faina si gris sa nu se lipeasca intre ele foile.La final,cand foaia e foarte subtire(daca nu ai masina) e de ajuns sa rulezi foaia si sa tai cu cutitul taieteii cu largimea dorita.La masina este deja impostata largimea taieteilor( subtiri sau mai largi).
Se formeaza cuiburi din taietei si se lasa la uscat  pe un prosop de bucatarie din bumbac.Se pot folosi si proaspeti ,aveti grija ca fierb foarte repede ,chiar intr-un minut doua minute maxim(depinde de cat de grosi i-ai taiat).Pozele de mai jos sunt facute in zile diferite in care am facut taieteii.
Italiano
Le tagliatele io le faccio molto spesso perché la mia famiglia li ama,con un semplice sugo di pomodoro o altre salse sono veloci da fare e molto buone.Di solito io faccio con 2-3 uova (per mangiarle subito) ma se voglio lasciarle a seccare uso tante uova.
Avrete bisogno di:
- 100 gr. farina bianca / 1 uovo (ho messo metà farina e metà semola non farina di semola)
- 1 uovo grande
- un pizzico di sale.
Io preferisco usare la miscela di semola e farina bianca (50% farina e 50% semola). Al inizio ho fatto solo di farina e ho visto la differenza (a me sembrano troppo farinose) . Questa è la ricetta classica, ma si può usare l' immaginazione, mettere erbe aromatiche diverse nella composizione, o spinaci (per la pasta verde), salsa di pomodoro (per la pasta rossa) o lo zafferano, carote ( per le tagliatelle gialle e arancioni) . Non c'è  bisogno della macchina, se non l'o avete usate il matterello.Io ho la macchina e la verita e che non ho usato da molto il matterello per le tagliatelle.
Mettere la farina in una ciotola (o una miscela di farina e semola o semplicemente semola) e l'uovo, un pizzico di sale. Mescolare bene il tutto e mettere sul tavolo (in precedenza si mette un po 'di farina per non appiccicarsi al tavolo). A volte ho messo la farina e le uova nel mixer tutto è pronto in 10 secondi :-) .
Infine ,sul tavolo si lavora un po 'con le mani per dare una forma cilindrica.Se non hai la macchina usa il matterello per ottenere un foglia sottile, con la macchina invece è sufficiente stendere un po con il matterelo e passare nella macchina dal numero piu piccolo.La prima volta non uscira molto bella la sfoglia pero gia dopo 2-3 volta sara gia piu bella.Qunado la sfoglia sara molto sottile si possono fare le tagliatelle.se non hai la macchina puoi  fare un rotolo e con il coltello tagliare dalla larghezza desiderata.
Formare dei nidi di pasta e lasciate asciugare su un canovaccio di cotone.La pasta fresca e pronta in solo 1-2 minuti (a seconda di quanto sono spesse) . Le foto sotto sono fatte in giorni diversi in cui ho fatto le tagliatelle.

2 commenti:

  1. Am sa incerc si eu. Nu am folosit gris inca dar par frumosi si pufosi.

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  2. multumesc,sa incerci si cu gris vei fi uimita de diferenta,eu in romania ii faceam doar cu faina,fara masina ,cum ii facea mama dar acum pun jumatate gris jumatate faina..si se fierb f.f. repede 1-2 minute maxim.

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