Bietole(coste) al burro e parmiggiano/Chard elvetian cu unt si parmezan

"Bietole" sau "coste" nu am gasit in limba romana decat o traducere :chard elvetian.Este o planta asemanatoare cu spanacul dar cu frunzele mult mai mari . Pentru informazii si poze  http://it.wikipedia.org/wiki/Bietola
In regiunea in care locuim noi (piemonte)se intalneste in orice magazin si se prepara foarte multe retete cu ea.Azi voi scrie varianta foarte simpla adica cu unt si parmezan
Ai nevoie de :
  • "Bietole"sau "coste" sau chard elvetian (cred ca poti folosi si clasicul spanac sau alta planta cu frunze)
  • unt
  • parmezan
  • putina sare
In primul rand se separa frunzele si se spala in multa apa,apoi frunzele se taie cu latimea de 1-2 cm.Intr-o tigaie se pune putin unt apoi frunzele taiate si putina sare(nu multa deoarece parmezanul este destul de gustos,eu cateodata nu pun deloc sare) se acopera cu un capac si se lasa la focul cel mai mic,odata venite in contact cu caldura focului frunzele practic vor disparea,pierzand mare parte din volumul lor,de aceea e bine sa folosesti o tigaie/cratita mare.Se lasa sa se inabuse pana devin moi,eu la final ridic temperatura focului la maxim si agit bine tigaia sa se mestece bine intre ele.Se servesc cu parmezan ras deasupra.
Tin sa precizez ca au un gust foarte acceptat de copii,baietelul meu le prefera in locul spanacului fiind putin mai dulci la gust .
Italiano
"La Bietola" o "le coste"  è una pianta del genere Beta appartenente alla famiglia delle Chenopodiaceae (Amaranthaceae secondo la classificazione APG).per altre informazioni e foto http://it.wikipedia.org/wiki/Bietola
In piemonte trovi tante ricette con questa pianta,oggi scrivero una variante semplice cioe con burro e parmiggiano .
Ai bisogno di :
  • bietole (o coste)
  • burro
  • parmiggiano
  • un po di sale
Per prima cosa si lavano bene le foglie in molta aqua,poi si tagliano con una larghezza di 1-2 cm. In una grossa padella si mette un po di burro poi le bietole tagliate e un po di sale (di solito io non metto sale o metto poco perche il parmiggiano e il burro gia hanno un po di sale).Si copre con un coperchio e si lascia a fuoco molto basso.Le foglie perderano il loro volume e si cuocerano nel loro liquido.Quando sono pronte io alzo il fuoco e agito la padella per mescolarle bene.Si mangiano con parmiggiano grattugiato sopra.
Tengo a precisare che hanno un gusto piu dolce degli spinaci ed sono piu apprezzate dagli bambini,il mio bimbo le preferisce .

Commenti