4.5.12

Ciorba de bietole(mangoldul alb)

Bietole...biete...coste(in italiana) sau mangold alb(exista si cel rosu sau galben)...poate pare o leguma rara,ciudata dar este asemanatoare cu stevia sau spanacul,doar ca are frunze mult mai mari.Denumirea  in latina "Beta vulgaris L.var cicla L"  http://ro.wikipedia.org/wiki/Mangold  http://it.wikipedia.org/wiki/Bietola .In Romania se gaseste cam rar dar in Italia il gasesc peste tot,la orice magazin,mai ceva ca patrunjelul :-) (cel putin in zona in care locuiesc eu) ,de obicei il prepar inabusit in tigaie cu unt si parmesan deasupra.Am facut aceasta ciorbita din cauza poftei pentru stevie/dragavei ,vroiam o ciorbità :-).Gustul este delicat,dulceag ceva intre spanac si stevie/dragavei.
Ai nevoie de :
- O legatura mare de mangold alb
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 ardei gras rosu
- 1 catel de usturoi
- o cana de orez
- cateva linguri de smanatana
- 2 galbenuse
- sare ,piper
- rosii in conserva(optional)
- putin otet pentru servit
Se spala foarte bine toate frunzele,se taie partea cu frunze apoi partea cu tulpina se taie mai intai in felii apoi in cubulete.Morcovul il dai pe razatoarea mare sau taie-l felii,la fel si ceapa si ardeiul tocate marunt,se pun toate legumele intr-o oala,usturoiul felii,iar cand incepe sa fiarba poti pune orezul,sare,piper.Cand orezul este pe jumatate fiert poti pune si rosiile in conserva(daca vrei).Cand totul e fiert pune smantana amestecata cu galbenusele(in care ai pus putin din zeama de la ciorba sa aduci putin la aceiasi temperatura).Se serveste cu putin otet.

Nessun commento:

Posta un commento

Si è verificato un errore nel gadget